Korpa  prazna 0.00 RSD
Korpa  (prazna) 0.00 RSD

Novosti

Podignite čašu vina i nazdravite ...
Podignite čašu vina i nazdravite ...
Podignite čašu vina i ...

Podignite čašu vina i nazdravite jer tako činite dobro svom zdravlju! No neka bude crno jer ima deset puta više blagotvornih antioksidansa od bijelog vina. Evo na što još ima pozitivne učinke

 

Makedonija je prepuna čudesnih prirodnih rezervata. Ona je i eko-banka sorti, običaja, vinskih genetskih zapisa, a pod planinom Kozjak nalazi se prava oaza organskog vinarenja koja u sebi nosi tajne manastirskih vina.

Osnivač Rumunske pravoslavne crkve, sveti prepodobni Nikodim, rođen je 1320. godine u selu Nikodin kod Prilepa. Umro je 86 godina kasnije u manastiru u Tismani, u Ruminiji. Od mesta gde se rodio, pa sve dokle pogled dopire prema klisuri, vide se samo hrastove šume, vinogradi i poneka omorika. U pejsažu se smenjuju padine i proplanci, brda i dolovi kroz koje put probija Raječka reka, okružena planinskim vencima. 

U tom okruženju, obgrljen je i manastir Sv. Bogorodice Marije, koji je u srednjem veku bio sedište 500 monaha i ratnika koji su branili klisuru od upada Turaka. Tu je Makedonija bezvremena. Kao da je vreme stalo. Da li je mit ili folklor, tek ovde je zemlja manastirskog vina. A vino to zna lepo da ispriča.

Prevedeno na savremeni  jezik, kad vozite preko prevoja Pletvar na putu od Prilepa ka Velesu, na šesnaestom  kilometru nailazite na selo Toplica. Odatle, sve do Raječke klisure, nalazi se najbolji eko–vinski region u Makedoniji. Potpuno naturalan i čist, kao da je spojio zemlju i vazduh, sve do neba. Vinogradi su visoko pozicirani na jugoistočnim obroncima prevoja Pletvar (1748 metara), koja strukturom podseća na hercegovački  kamenjar i dalmatinski krš. I tu je, kao i tamo, vinova loza pronašla specifični teroar. 

Besplatna dostava

 

 

Za narudžbine iznad 6 boca – besplatna dostava na teritoriji Srbije

AcyMailing Module

Prijavite se na našu elektronsku poštu, a mi ćemo Vas redovno obaveštavati o novostima.

Twitter

Facebook

Kontakt

  • Goce Delčeva 11, 11080 Beograd, Srbija
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +381 11 2602 900